Hello, World!

Hello, World! Dünyanın neresinde olursanız olun, hangi yazılım dilini kullanırsanız kullanın, bir dili öğrenmek için verilen ilk derstir, bu yüzden belki de yazılım dünyasının en ünlü söylemidir. Bir yazılım dilinde programlamaya başlamak için yapılan ilk şey ekrana "Hello, World!" yazdırmaktır. Diğer bütün bilgiler bundan sonra gelir.

Yazılıma uzun soluklu bir ilişkisi olan birisi olarak biliyorum ki, o ilk "Hello, World!" yazısı oldukça heyecanlıdır😁 Bu yazıyı ilk defa yazdığın andan itibaren yeni bir süreç başlar, yeni bir dünyaya kapı aralarsın. Hele ki eğer benim gibi kendin bir şeyler yapmayı seviyorsan heyecan üstüne heyecan yaşarsın, çünkü uzun yıllardır kullandığın uygulamaları kendin nasıl yapacağını öğrenmeye başlayacaksındır.

Ben de bu duruma ve bu ünlü söyleme atıfta bulunarak bu yazıyı, yazılıma başlayacaklara adamaya karar verdim. Altı yıllık tecrübemde öğrendiklerimi, bizzat yaptığım hataları ve bu hataları nasıl düzelteceğinizi, metaforu caizse bu konuda kullanmaya ihtiyaç duyacağınız her değişkeni anlatıyor olacağım. Hadi başlayalım🙂

İlk "Hello, World!"ü Yazdırmak


İlk "Hello, World!"ünü yazdırmak istiyorsan her şeyden önce o "Hello, World!"ü gerçekten yazmak istediğinden emin ol. Çünkü ancak o "Hello, World!"ü gerçekten isteyerek yazan birisi yazılımda hem başarılı hem de mutlu olur. Sadece başarılı olur demiyorum, çünkü sevmeyerek yaptığın işte de bir şekilde yükselirsin. Motivasyonun para olur, mevki olur, ancak işin kendisi olursa ve bu iş senin zaten severek yaptığın bir şey olursa, iş yerin seni zorlasa bile elinde kendini vererek yaptığın bir meslek olur.

Bundan emin olduğumuza göre soru şu: Peki biz bu "Hello, World!"ü neyle yazdıracağız?

TürkHackTeam gibi sitelerde .BAT virüsleri paylaşılan yıllarda ilk yazılım deneyimini elde etmiş birisi olarak benim için bu sorunun cevabı Komut İstemi oldu. İlgilenenler için kodu:

echo Hello, World!


Henüz ortaokul yıllarıma tekabül eden o yıllarda yazılıma duyduğum ilgi biraz düzensiz, gel-gitli bir ilgiydi. Ancak bu süreçte Komut İstemi dışında Visual Basic Script ile de biraz uğraşma fırsatı buldum. Oldukça uzun süre yazılımla olan ilişkim bu seviyede kaldı. Bir ara CoBRA diye bir dil buldum, denedim, ancak çok fazla bir şey anlamadım. Zaten 2013'ten beri de güncellenmiyor :)

Lise sonda, yazılımla arası o dönemde benden çok daha iyi olan bir arkadaşımın tavsiyesiyle Murat Yücedağ'ın 60 Derste C ile Programlamaya Giriş oynatma listesini buldum. Bu liste, beni yazılımla ciddi anlamda tanıştırması açısından benim ikinci ilk "Hello, World!"üm oldu diyebilirim. Yani kısaca:

printf("Hello, World!");


O günden beridir ciddi anlamda yazılımla içli dışlı olmuş birisi olarak, bu aşamada verebileceğim tavsiye, yazılıma olan ilginin gel-gitli bir ilişki olmadığından emin olman, bundan eminsen de bu konuda ilerlemen olacaktır. Gerisi senin hangi alanda ilerlemek istediğine bağlı, o da bu yazının konusu değil.

Senin o ilk "Hello, World!"ü nasıl yazdıracağına gelince... Yazılım alanındaki dört yılı üniversitede geçen son altı yıllık tecrübeme dayanarak sana öncelikle "yazılım"ın mantığını, bir yazılımın genel olarak nasıl çalıştığını anlamanı önereceğim. Bunun için ihtiyacın olacağını düşündüğüm tek program Flowgorithm. Bu program akış diyagramları aracılığıyla basit programcıklar oluşturmanı ve bu programcıklar aracılığıyla bir yazılımın nasıl çalıştığını öğrenmeni sağlayacak ve seni yazılım dünyasına ısındıracak.

Flowgorithm ile bir yazılımın nasıl çalıştığını kavradıktan sonra sıra geldi o ilk "Hello, World!"ü yazdıracak dili bulmaya. Bu, biraz da hangi alanda ilerlemek istediğine bağlı olarak cevaplanabilecek bir soru olmakla birlikte, eğer okulunu okuyacaksan, okulda yüksek ihtimalle bu sorunun cevabı C olacaktır, bilgin olsun. Ancak kendin öğreneceksen sana sunabileceğim birkaç seçenek bulunmakta:

  • Tıpkı üniversitedeymişsin gibi C veya C++ ile o ilk "Hello, World!"ü yazdırabilirsin. Bu dilleri öğrenirsen diğer bütün dilleri kolaylıkla kavrayabilirsin. C'deki printf C++'ta cout oluyor onu söylemiş olayım.
  • Eğer Web alanında ilerlemek istiyorsan, teknik olarak bir yazılım dili olmasa da, o ilk "Hello, World!"ü HTML'de yazarsın. Bu yazılı olmayan bir kuraldır ve değişmez :D
  • Eğer "Python" kelimesini duydun ve bu kelimeyi araştırdıktan sonra yazılıma isındın gibi bir durum var ise kodun print("Hello, World!"). İndirmek istersen Python burada.
Buradan sonrası, senin yazılımı ne kadar sevdiğine ve hangi alanda ilerlemek istediğine bağlı. Bunu da daha sonraki bir yazımda konuşalım.


Yorumlar

  1. Çok güzel düşünmüşsün babacığım. Başarılarının devamını dilerim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Algoritmaya Giriş #8 - Özyinelemeli Fonksiyonlar

Algoritmaya Giriş #6 - Döngüler

Algoritmaya Giriş #4 - Diziler